13.03.2006

Много травъли, много нещо

Онзи ден получих известие, от Орбител, че са ми отписали адреса от картотеката на bb-travel. На следващия ден получих примамлива оферта от поредните идиоти - този път от loyal-travel (тва сигурно би трябвало да рече, че са лоялни). Пратих до Орбител следното писмо:

Уважаеми г-н Кюркчиев,

Въпреки, че не желаех, благодаря Ви, че ме отписахте от листата на bb-travel.com.
Вече не получавам спам от тях. За сметка на това обаче точно след като получих потвърждение от Вас, че и-мейлът ми е премахнат от тяхната картотека вече най-редовно получавам рекламните съобщения на loyal-travel.com.
Защо ли съм 100 % сигурен откъде им е попаднал имейл адреса ми?
Доколкото съм запознат на всеки един средноинтелигентен интернет потребител е ясно защо НЕ трябва да се отписва от спам листи и не разбрах защо Вие ме посъветвахте и предприехте действия точно в обратната посока.

Междувременно докато продължава да съществува ‘комбинацията от липса на ясно законодателство в България & непознаването на нетикета’ доставчиците на интернет услуги у нас ще трябва сами да направят избора да печелят от спамери или да печелят разчитайки на реномето си и доброто си име.
Понеже съм Ваш клиент от години и съм доволен от услугите, които ползвам много доскоро си мислех, че Вие държите на второто.

Желая Ви всичко най-добро,
Милен

Повече нямам никакво намарение да се хабя да пиша до abuse адресите на доставчиците и на postmaster-ите на пощенските сървъри, от които получавам спам. Явно у нас практиката е спамърите да бъдат покровителствани от ISP-тата, така де, нали трябва да се печели.
От всичките ми писма, като между тях има и такива до bol.bg, до БТК, до abv.bg, единствено хората от dombg.com ми отговориха, че акаунта на техен клиент пращащ спам е изтрит и ми благодариха за съдействието (браво).

Общински театър Възраждане

От известно време ме спамват с реклами от т. нар. ‘Bus Media’ на Общински театър Възръждане. Та на тази реклама е изписан адреса otw.hit.bg като адрес на сайта. Реших един ден да видя що за глупости има на сайта, но… се оказа, че няма нищо. След малко усилено търсене из Google се оказа, че сайта на театъра е otv.hit.bg.
Някъде преди около 6-7 години за известен период от време работих в този театър (лепях плакати за предстоящите представления) за скромната сума от 14 лв на месец, от които държавата ми удържаше 6 лв за здравни осигуровки. Големи пари не направих, но идеята, с която се хванах там на работа беше, че мога да присъствам на представленията безплатно. След 2-3 посетени представления мога да кажа, че и пари да ми дават повече няма да стъпя там. Това бяха най-ужасните театрални постановки, на които съм ходил някога. Поради този факт, а и от впечатленията, които имам от директора на театъра, който съгласно сайта им още се подвизава на този пост, въобще не се учудвам как може да правиш реклама, в коята да объркаш адреса на сайта си.
Уважаеми господа от Общински театър Възраждане, създадох otw.hit.bg и благоразумно насочвам към вярния адрес потребителите търсещи несъществуващия Ви сайт.

2.03.2006

Още спам от bb-travel

Явно моите приятели от bb-travel последния път не са ми разбрали намека, защото вчера получих едно писмо, в което най-чистосърдечно ми честитяха Баба Марта, а за да е по-интересно честитката беше подплатена с няколко оферти за СПА и не знам какви си още хотели. Изпратих им около 3000 пъти една оферта за чукове, тесли и лопати от първокачествена стомана. Надявам се да е предизвикала интерес, тъй като оставих и телефон за контакт. До сега не са ме потърсили. По-интересно е обаче кратката ми кореспонденция с Орбител, които са им ISP и на които писах за втори път:

From: Милен Панков
Sent: Thursday, March 02, 2006 11:12 AM
To:
Subject: [Fwd:]

—–Original Message—–
Тема: [Fwd]
Дата: Fri, 17 Feb 2006 11:21:44 +0200
От: Милен Панков
Отговор до:
До:

> > Препращам Ви писмо от Ваш клиент разпращащ спам.
> > Надявам се да вземете необходимите мерки.

Виждам, че последното ми писмо е останало без последствия.
Мейл сървъра, от който се пращат писмата mail.e-vila.com [212.95.167.204] ползва Вас като доставчик:
# whois 212.95.167.204
% This is the RIPE Whois query server #2.
% The objects are in RPSL format.
% Information related to ‘212.95.167.0 - 212.95.167.255′

inetnum: 212.95.167.0 - 212.95.167.255
netname: ORBITEL-BHOSTING-2
descr: Orbitel Business Hosting
descr: Bulgaria
country: bg
admin-c: STEF1-RIPE
tech-c: STEF1-RIPE
status: ASSIGNED PA
mnt-by: ORBITEL-NOC
source: RIPE # Filtered

person: Stefan Stefanov
address: Orbitel, Inc.
address: 1, Macedonia Sq.
address: 1000 Sofia
address: Bulgaria
phone: +359 2 4004720
fax-no: +359 2 4004744
e-mail: sstefanov@orbitel.bg
nic-hdl: STEF1-RIPE
mnt-by: ORBITEL-NOC
source: RIPE # Filtered

% Information related to ‘212.95.164.0/22AS8672′

route: 212.95.164.0/22
descr: Orbitel
origin: AS8672
mnt-by: ORBITEL-NOC
source: RIPE # Filtered

Явно в приоритетите на един доставчик от “ново поколение” влиза толерирането на спам.

Милен

——————-

Тема: RE: [Fwd:]
Дата: Thu, 2 Mar 2006 11:24:53 +0200
От: Orbitel Customer Service
До:

Здравейте г-н Панков,
От Вашите писма не става ясно опитали ли сте да откажете получаването на информация от bb-travel. В препратения от Вас и-мейл има следното съдържание:
“office@bb-travel.com Ако не желаете да получавате нашите седмични оферти за България, Франция и света е достатъчно да ни изпратите мейл за да ви извадим от картотеката ни!”
Съветваме Ви да изпратите мейл до bbtravel и при липса на адекватна реакция и/или отговор от тяхна страна ще поемем случая.

Ако имате допълнителни въпроси то не се колебайте да се свържете с нас на телефоните ни за денонощна поддръжка - може да ги намерите тук:
http://www.orbitel.bg/bg/contacts/support/

Поздрави,
Димитър Кюркчиев
Обслужване на Клиенти
Орбител АД
тел. +359 2 4004707 факс: +359 2 4004744
———————————
Орбител - Ново Поколение Телеком @ www.orbitel.bg

——————-

Тема: Re: [Fwd:]
Дата: Thu, 02 Mar 2006 11:30:08 +0200
От: Милен Панков
Отговор до:
До: Orbitel Customer Service

Уважаеми г-н Кюркчиев,

Не са ми известни методите които ползвате, за да класифицирате кои съобщения са спам и кои не, но лично аз никога не съм желал да бъда включван в някаква картотека, за да трябва сега да се изключвам. Това за мен откровено е спам!

Милен

——————-

Тема: RE: [Fwd:]
Дата: Thu, 2 Mar 2006 11:48:40 +0200
От: Orbitel Customer Service
До:

Здравейте отново,

Съгласен съм с Вас че не е много коректно да се изпращат оферти без предварителното съгласие на потребителя. За съжаление комбинацията от липса на ясно законодателство в България & непознаването на нетикета води до честото изпращане на оферти от български фирми до множество потребители.

Доколкото всекидневно се сблъскваме с подобни случаи се стараем да обясним на ‘нарушителите’ какво точно са сгрешили и как да не бъдат толкова нападателни, преди да се наложи да предприемем драстични мерки като блокиране на мейли & спиране на услуги.

Свързахме се с bb-travel за да отпишат Вашият и-мейл от мейл-листа си & очакваме скорошен отговор от тях.

Ако имате допълнителни въпроси то не се колебайте да се свържете с нас.


Поздрави,
Димитър Кюркчиев
Обслужване на Клиенти
Орбител АД
тел. +359 2 4004707 факс: +359 2 4004744
———————————
Орбител - Ново Поколение Телеком @ www.orbitel.bg

Без думи.